Jonathan Fryer
André &Oscar. Gide, Wilde si arta de a trai gay
Traducere de Fraga Cusin.
Editura Cartea Romaneasca,
Bucuresti, 2002, 264 p., f.p.
André &Oscar. Gide, Wilde si arta de a trai gay de Jonathan Fryer (aparuta la Londra in 1997 si in romaneste la Cartea Romaneasca in 2002) este o carte pe care o citesti dintr-o rasuflare. Sprijinita pe documente (corespondenta particulara, jurnale, memorii, fotografii), ea este un fel de biografie in paralel a doua personaje celebre (nu numai ca scriitori): André Gide si Oscar Wilde, ale caror vieti s-au intersectat in mod decisiv (cel putin, in ce-l priveste pe André Gide, care a publicat, de altfel, in 1910, un volum consacrat lui Oscar Wilde).
Spun doua personaje pentru ca in carte nu e vorba de opera literara, ci de viata lor, redata caleidoscopic, prin ochii apropiatilor (sotii, mame, iubiti). Rezulta de aici un efect de prisma relaxant, care permite si vocii autorului sa se auda, sa faca observatii, insa nu „autoritar“, cu atit mai putin „moralizator“. Jonathan Fryer (jurnalist la BBC) stie sa puna in scena, sa adune faptele, sa „convoace spiritele“. Iar firul de legatura intre André si Oscar nu e pierdut niciodata din vedere. Fryer creeaza o analogie interna (data de o privire ulterioara si panoramica asupra celor doua destine) care determina semnificatia ultima a biografiilor paralele.
Iata cum suna finalul cartii: „Oscar avusese parte de o inmormintare modesta, la cimitirul din Bagneux; pe André l-au dus la cimitirul din Cuverville. Amindoi au fost insa deshumati ulterior. Oscar a fost transferat intr-un loc mult mai important, la cimititul Père Lachaise, din Paris, in 1909 s…t. Cind a murit Robbie Ross, in 1918, acesta a triumfat atit asupra lui Boise, cit si a lui Constance, cenusa sa fiind inhumata in mormintul lui Oscar. Cit despre André, din res