Adrian-Silvan IONESCU
Preziosi in Romania
Versiune romana si engleza
Editura Noi MediaPrint,
Bucuresti, 2003,
120 p., f.p.
Istoricul si criticul de arta Adrian Silvan Ionescu a realizat in premiera o biografie completa a artistului Amedeo Preziosi (1816-1882). Albumul a fost publicat cu sprijinul unor institutii culturale precum: Muzeul National Peles, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Arta, Biblioteca Academiei Romane, Cabinetul de Stampe si Directia Arhivelor Nationale Istorice Centrale, institutii care au oferit editorilor spre publicare lucrarile semnate Amedeo Preziosi din custodia lor.
Volumul a beneficiat si de sprijinul contelui Josef John Preziosi din Mosta, Malta, stranepot de unchi al pictorului, care a pus la dispozitie un portret necunoscut al acestuia. Nu in ultimul rind, realizarea volumului s-a bucurat de suportul moral si material al domnilor Ian Graham (arheolog la Peabody Museum, Harvard University, Cambridge, Massachusetts), „pentru tenacitatea cu care a depistat si identificat opere uitate“, al pictorului Amedeo Preziosi, care a oferit editorilor marterialul fotografic si documentar ce a completat cercetarile, si al lui Ionita Ionel, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, care a imbratisat cu entuziasm ideea reproducerii integrale, intr-un album, a caietului de schite din 1869, La Valachie par Preziosi, aflat in patrimoniul institutiei pe care o conduce.
Lucrarea Preziosi in Romania aduce lamuriri complete privind originea artistului si biografia sa atit in spatiul valah cit si in dupa ce l-a parasit. Asadar... „cine era acest Preziosi? De unde venea? Ce origine avea? Unde isi desavirsise talentul?“. Lucrarea ne ofera urmatoarele informatii: „Viitorul artist se nascuse intr-o familie de origine nobila din Malta, la 2 decembrie 1816 (totusi pe piatra