George BERKELEY
Scrieri metafizice
Editura Iri, Bucuresti,
2002, 204 p., f.p.
Sub titlul Scrieri metafizice sint reunite operele fundamentale ale filozofului irlandez George Berkeley, anume Tratatul despre principiile cunoasterii umane si Trei dialoguri intre Hylas si Philonous impotriva scepticilor si ateilor. Interesul lui Berkeley se focalizeaza asupra raporturilor om-divinitate si om-realitate. Berkeley combate ateismul si scepticismul, iar modul in care face acest lucru, punct esential al filozofiei lui, consta in negarea existentei materiei. Pornind de la distinctia dintre lucrurile sensibile (lucrurile pe care noi le percepem zi de zi) si suportul sau substratul acestora (ceea ce numim „materie“ si care are drept atribute intinderea, forma si miscarea), Berkeley arata ca materia nu exista si, prin urmare, nici lucrurile sensibile care tin de materie nu exista.
Realitatea este redusa la lumea spiritului: exista numai Spiritul lui Dumnezeu si spiritele noastre, iar ceea ce credem ca este realitate exterioara consta in anumite idei pe care Spiritul lui Dumnezeu le produce si face posibila perceperea lor de catre noi. Schema filozofiei berkeleyene ar fi urmatoarea: tot ce exista sint spirite si idei, iar a fi inseamna a fi perceput (esse est percipi) in cazul ideilor, iar in cazul nostru, a fi inseamna a percepe (esse est percepere). Spiritele sint substanta in care exista ideile.
Prin negarea materiei Berkeley combate scepticismul, deoarece, admitind ca exista o lume exterioara noua, noi nu avem acces direct la ea; singurul mod prin care o cunoastem este constituit de impresiile noastre senzoriale, impresii care se considera ca vin de la obiecte, dar ceea ce este un obiect in sine nu putem sti. Rezulta de aici ca nu putem afirma nimic cu privire la realitate, nu putem sti ce este aceasta. Daca negam existenta ma