Boierie de cinci stele si 35 de euro la Capsa
Casa Capsa, cotata azi la cinci stele, a fost renovata acum doi ani. Este ?opera? fratilor Capsa, Anton si Vasile, si dateaza din iulie 1852, dar a devenit celebra sub Grigore Capsa, fratele lor mai mic. Prima? recunoastere a venit din partea lui Ullysse de Marsillac, profesor stabilit in Tara Romaneasca. In lucrarea sa ?Bucuresti - Ghidul Calatorului?, editata in limba franceza, acesta scria, la capitolul ?Cele mai cunoscute cofetarii?: ?Cofetaria fratilor Capsa, elevi ai lui Boissier de la Paris. Gasesti aici o patiserie excelenta, bomboane de prima calitate, vinuri fine si lichioruri variate; vara servesti aici inghetata si serbet, incepind cu ora 10.00 dimineata si pina la miezul noptii; iarna, de fapt in orice anotimp, la Capsa se servesc supeuri si racoritoare pentru nunti si serate?. Si Constantin Bacalbasa nota, la rindu-i, ca elita Bucurestiului se intilnea aici: ?1880: ...pentru cei din inalta societate care mai ramineau in Bucuresti, nu erau decit Capsa si Soseaua Kiseleff. Acestea erau vremurile cind cu 3 si 4 lei puteai minca un prinz bun la orice restaurant de mina intii, afara de Capsa si de Hugues, unde trebuia sa mergi pina la 7-8 lei?. Nici in zilele noastre nu ii da mina oricui sa manince la Capsa. Preturile sint mari, iar clientii putini si in special straini. Saptaminal se organizeaza mese festive, in restaurant sau in sala de la etaj. Hotelul, cotat si el la cinci stele, a fost inaugurat in urma cu o luna, dar va fi dat in folosinta in septembrie. Ospatarii - angajati de doua luni - sint imbracati ?la patru ace?. Nu stiu sa ne spuna exact cine este directorul Casei Capsa. ?Cred ca domnul Marian Bucur?, spune unul dintre ei. Nu ne permitem sa mincam, desi am fi curiosi sa incercam preparatele domnului Samoila, bucatar la Capsa din 1952. E ora 16.00 si in local nu sint decit trei client