Mineritul a afectat, intr-un fel sau altul, viata locuitorilor din Gorj. Unora le-a oferit locuri de munca, iar altii au ramas fara case. Unii locuiesc in buncare de ciment, iar altii in vile de lux.
Exploatarea lignitului a adus chiar modificari pe harta judetului. Au aparut asa-zisele orase miniere, dar au disparut zeci de sate. Majoritatea localnicilor stramutati aici traiesc in conditii grele si cu amintirea caselor si terenurilor pe care le-au avut cindva. O mica parte insa au profitat de localitatile nou-create si si-au construit case de lux. Cumparind gospodarii modeste in zonele afectate de minerit, multi sefi din cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) au creat peste noapte cartiere rezidentiale.
Cornestii Noi este un sat care au luat nastere in urma stramutarilor gospodariilor din zonele afectate de minerit. Zeci de familii din tot judetul au fost ingramadite in case aproape identice. Mici, albe, ca niste cuburi de ciment, casutele stramutatilor formeaza mai degraba o colonie decit un sat. Din loc in loc, monotonia este sparta de cite o vila cocheta. „Asta e a unui inginer de la Rosia. Cealalta, a unui contabil de la Farcasesti. Cei mai multi nu le au pe numele lor, dar lumea stie ale cui sint. Multi dintre stramutati au lucrat in minerit si se cunosc intre ei“, a spus Vasile Roventa, unul dintre localnici.
„De un an ma rog de ei sa-mi termine acoperisul“
Familia Roventa s-a mutat in Cornestii Noi acum un an. Oamenii au plecat, alaturi de alte 20 de familii, din localitatea Galesoaia. Nu si-au lasat locurile in care au trait o viata ca sa fie mai aproape de oras, ci au plecat pentru ca dealul le-a ingropat casa, cu tot ce era in ea.
„Toata agoniseala de-o viata a ramas acolo. S-a prabusit dealul pe casa. Avem de recuperat de la CNLO daune de 181 de milioane de lei, dar nu cred ca mai vedem banii.