Una peste alta, Capitala Romaniei e o urbe tot mai putin atragatoare. Multi bucuresteni get, beget ajunsi la varsta pensiei parasesc acest oras. Se muta la tara, renuntand la viata de la bloc, cu incalzire la calorifer, apa curenta in casa si closet la indemana. Oameni care n-au spart un lemn la viata lor, pentru a avea ce pune in soba, si care nu stiu ce inseamna sa te duci la fantana ca sa ai apa de baut si de spalat, prefera pionieratul vietii la tara confortului costisitor din Bucuresti. Si nu sunt deloc sigur ca n-au dreptate in aceasta alegere radicala.
Cand in Bucuresti da frigul, sa te fereasca Dumnezeu sa locuiesti la bloc. Experienta ultimilor ani arata ca platesti o avere la intretinere pentru caldura, dar faci frigul in apartament sau in garsoniera, incat ajungi sa dusmanesti incalzirea centrala si visezi la caldura unei sobe personale.
Dai drumul la robinet sa bei un pahar cu apa, in timpul verii. Raspunsul pe care il primesti de pe teava e o apa cu gust de clor si de mal care e si calduta, de n-o poti bea. Dar daca nu mai poti de sete, inainte de a duce paharul la gura e bine sa te uiti pe fundul lui. Apa de la robinet poate sa aiba si viermi, nu numai un gust odios. E vorba de niste viermisori negri, care apar cand si cand in apa pe care ne-o ofera Apa Nova. In paranteza, acesti viermisori apar si in fantanile care n-au fost curatate demult. N-am facut aceasta precizare ca sa ii consolez pe bucurestenii care au descoperit asemenea vietuitoare in apa de baut, ci pentru ca mi se pare inadmisibil ceea ce face furnizorul de apa potabila din Bucuresti. Asta ca sa nu mai amintesc de malul din aceasta apa, care se depune in strat gros pe fundul cazii de baie.
Chiar si aceia dintre noi care nu beau apa de la robinet digera pamant si viermisori de pe urma apei folosite la gatit, pe care o punem la ciorba, de pilda.
Si totusi bucure