Unde sint neregulile
Ministrul Blanculescu a exemplificat apoi cum s-au cheltuit banii ilegal. Interesant este ca lista ?neregulilor? incepe cu... Spitalul Orasenesc Viseu, din judetul Maramures, care a achizitionat produse prin cumparare directa. Enumerarea continua cu Spitalul Clinic Caritas din Bucuresti (care a preferat cererea de oferta licitatiei pentru produse in valoare de 4,8 miliarde de lei), Spitalul Judetean Vaslui si cel Municipal din Birlad (care au preferat aceeasi cerere de oferta si au incheiat contracte fara sa treaca sumele folosite), Spitalul Judetean Craiova (tot cerere de oferta aleasa), Centrul de Sanatate Crasna si Ileanda, Centrul de Cercetare si Asistenta Medicala Simleul Silvaniei, din judetul Salaj (care s-au aprovizionat direct din farmacii), Spitalul ?Alexandru Obregia? din Bucuresti (care n-a facut licitatie pentru o suma mai mare de 40.000 de euro)... si lista continua. Abia spre finalul raportului sint insiruite, la capitolul ?depasiri considerabile?, spitalele-gigant, precum Floreasca (248 de miliarde), Universitar (226 de miliarde), Spitalul Fundeni (459 de miliarde), Institutul de Boli de Nutritie ?Paulescu? (243 de miliarde). Despre directorii tuturor spitalelor din lista s-a spus ca vor fi sanctionati, pe cale civila, cu amendarea lor.
Intrebari fara raspunsuri clare
? Nu s-a spus nici un cuvint despre excedentul bugetar de 5.000 de miliarde de lei de la sfirsitul anului 2002, strins pentru sanatate si retrimis la Trezorerie.
? Cei doi ministri n-au raspuns la intrebarea ?cine va fi tras la raspundere pentru agravarea starii bolnavilor al caror tratament a fost intrerupt din cauza lipsei de medicamente??.
? Inca o dilema ramasa nerezolvata este cea a exemplelor clare de coruptie in achizitii, de cazuri de ?intelegeri? intre directori si anumiti furnizori favorizati.
?