•In Statele Unite ale Americii, furnizarea energiei electrice reintra pe fagasul normal •In timpul penei de curent de joi noaptea, peste 50 de milioane de persoane s-au trezit blocate pe aeroporturi, in metrouri sau ambuteiaje •Cauzele care au condus la aceasta criza fara precedent nu au fost inca stabilite •George Bush a promis poporului american declansarea unei anchete
Furnizarea energiei electrice catre nord-estul Statelor Unite ale Americii si Canada a intrat ieri partial in normalitate, dupa traversarea celei mai mari crize energetice prin care a trecut vreodata America. Intreruperea furnizarii curentului electric, situatie pe care administratia americana nu a putut sa si-o imagineze nici in cele mai negre cosmaruri, a afectat peste 50 de milioane de persoane, care s-au trezit blocate pe aeroporturi, in metrouri sau ambuteiaje. Administratia americana, in frunte cu presedintele George Bush, a eliminat din start ipoteza unui atac terorist, dar nimeni nu a putut sa dea o explicatie plauzibila.
Efectele crizei
Pana de curent care s-a declansat joi, in cursul noptii, la orele 23.00, ora Romaniei, a produs numeroase pagube financiare companiilor aeriene. Cinci aeroporturi din SUA si doua canadiene, printre care New York JF Kennedy, LaGuardia si Newark, au fost temporar inchise. Desi, initial, a fost inregistrata o depreciere a monedei americane, bursa de la New York fiind paralizata, aceasta si-a revenit la cursul normal in orele imediat urmatoare, autoritatile americane precizand ca sistemul bancar nu a fost grav afectat. Nu la fel stau lucrurile in cazul a 9 reactoare nucleare si a celor peste 20 de centrale electrice, care, chiar daca au fost repuse in functiune, vor traversa o perioada in care specialistii vor incerca sa le readuca la parametrii normali.
Administratia Bush promite o ancheta de proportii