Drumul Crucii Pe Ulita Satului. - Biserica din Luncani, Bacau -. Nu vazusem niciodata o biserica moldoveneasca de lemn. In mintea mea, imaginea ei se suprapunea peste superbele sageti sindrilate ale lacasurilor maramuresene. Dar, intr-o seara, cineva mi-a vorbit de ctitoriile razesesti din Moldova cen...
Drumul Crucii Pe Ulita Satului
- Biserica din Luncani, Bacau -
Nu vazusem niciodata o biserica moldoveneasca de lemn. In mintea mea, imaginea ei se suprapunea peste superbele sageti sindrilate ale lacasurilor maramuresene. Dar, intr-o seara, cineva mi-a vorbit de ctitoriile razesesti din Moldova centrala si din zona Bacaului, ridicate acum doua-trei secole in jurul bisericilor de piatra ale lui Stefan. Iar dintre ele, cea mai frumoasa, biserica din Luncani...
Asa a inceput calatoria mea spre Bacau; dar cum mai toti moldovenii sunt hatri povestitori, aveam sa descopar in satul Luncani, sat vechi de 450 de ani, multe altele, pe langa Biserica Vovidenia! Caci de indata ce treci de imensele vii ale Focsanilor, Moldova toata, patimasa si vesela, frumoasa, chinuita si molcoma, iti apare presarata la tot pasul cu intamplari vechi, schituri, urme de domnitori si amintiri.
Umbre de haiduci si-o umbra de schit
Norocul a facut sa am drept calauza un preot, chiar pe parohul bisericii din Luncani, parintele Vasile Ganju. L-am cunoscut in curtea "Precistei", biserica-bijuterie a Bacaului, cladita odata cu Curtea domneasca, in vremea lui Stefan, de feciorul sau preferat, Alexandru Voievod.
Parintele Ganju m-a primit cu rabdare, masurandu-ma agale din priviri: "Daca nu sunteti ostenit de drum, va rog sa ma insotiti mai intai intr-o plimbare pe aceste dealuri impadurite. Asa vom putea sa ne bizuim mai bine pe farmecul Luncanilor".
Din soseaua Bacau - Piatra-Neamt ne-am abatut destul de repede. Incepuse padurea uri