- Diverse - nr. 165 / 23 August, 2003 Cine isi aminteste de celebrul film turnat de francezi in Romania, "Senatorul melcilor", nu va afla cu surprindere faptul ca, numai in anul 2002, Romania a exportat 300 de tone de carne de melc. Produs pe care s-au incasat 1,5 milioane de dolari. Chiar daca pentru exportul melcilor Romania are piata de desfacere in multe state, cantitatea cea mai mare este vanduta in Franta, tara in care consumul anual de carne de melc depaseste 4.000 de tone. Chiar si pe Coasta de Azur, unde fructele de mare sunt la discretia extravagantelor turistilor, melcii pregatiti dupa traditionale retete, serviti in cochilii cosmetizate cu gust, sunt la mare cinste. In medie, in Romania se pot culege 2.000 de tone de melci numai in doua luni de zile, dimineata devreme, cand ies pentru a sorbi roua, melcii fiind o prada usoara. Media pe care o poate culege un singur culegator este de aproximativ 20 de kilograme pe zi, pentru un kilogram culegatorul obtinand intre 13 si 15 mii de lei. Partea trista este ca se imbogatesc mai ales comer ciantii, care ambaleaza si expediaza melcii congelati la 5 dolari kilogramul pe piata externa, spre deosebire de cei cativa centi obtinuti de culegatorul care, cel tarziu la ora cinci dimineata, este deja in livezi sau pe malurile cursurilor de apa, pe dealuri sau la liziera padurilor. In judetul nostru, firma de la Fantanele, care achizitioneaza melci, are printre clienti oameni saraci, in majoritate rromi. Intrebarea e daca saracul, candva, mai bine va prepara acest produs de lux si va lasa jena degustarii la o parte, decat sa cumpere, cu gramul, parizer bine colorat si indoielnic etichetat, nemaivorbind de tocaturile din continut. LIA VINTELER - Diverse - nr. 165 / 23 August, 2003 Cine isi aminteste de celebrul film turnat de francezi in Romania, "Senatorul melcilor", nu va afla cu surprindere faptul ca, numai in anu