Acum cateva zile, premierul le reprosa jurnalistilor ca, din articolele care mosesc noul an scolar, rezulta ca invatamantul romanesc se duce de rapa, o data cu tavanele de sindrila putreda, zidurile de chirpici si manualele tiparite pe hartie igienica. Nu e posibil sa vedeti si lucruri pozitive, se intreba retoric premierul? Guvernul a facut atatea. Mai sunt, desigur, multe tevi, cuie si acoperisuri de indreptat, dar suntem pe calea cea buna. E drept ca, in ultimii doi ani, s-au desfiintat sute de scoli rurale ca sa nu se mai vorbeasca despre instalatiile sanitare vechi de pe vremea lui Pazvante. Copiii din scolile desfiintate nu s-au volatilizat. Iau viata pieptis mergand, uneori zeci de kilometri, la cea mai apropiata scoala. Stirea cea buna este ca de cele mai multe ori ajung. Adevarul e ca scolile desfiintate erau niste bordeie gata oricand sa se surpe.
Nici cele care au ramas nu sunt mai breze. Dupa cum spune Directia de Sanatate Publica, ─°jumatate din unitatile invatamantului preuniversitar nu au autorizatie sanitara de functionareБ─˛. In judetele Covasna si Constanta, de pilda, nu au primit autorizatie sanitara decat ceva mai mult de jumatate din scolile satesti. Primarul Vanghelie le-a dat o stire buna elevilor de la Liceul Dimitrie Gusti. Vor invata in alte scoli. Scoala cea veche nu ar primi in veci aviz sanitar si risca sa le cada in cap.
Daca ambalajul scolilor e mai mereu stire neagra de prima pagina, nici continutul scolilor nu e subiectul stirilor bune. Statisticile indica o scadere a cifrei de scolarizare, iar conform rezultatelor obtinute de cadrele didactice la examenele de titularizare sau de grad pe catedra se urca tot mai des cine apuca. Totul e sa te multumesti cu un salariu putin mai mare ca venitul minim garantat. Cine a rasfoit manualele alternative, programele scolare sau publicatiile Ministerului Educatiei poate vedea ca nu