- Social - nr. 166 / 26 August, 2003 Duminica, 24 august, a fost zi de sarbatoare la Zau de Campie. Traditia, care dateaza de peste 35 de ani, cere ca aici penultima duminica din august sa fie rezervata "Targului pestelui", manifestare care atrage populatia din imprejurimi, pentru care unii localnici isi intrerup chiar concediile, si care este singulara in judet. In principal, targul este vazut ca o ocazie de a petrece, dar si de a da "o gura de oxigen" societatii "Piscicola Zau". Aceasta este, probabil, cea mai cunoscuta societate din zona, notorietatea sa fiindintrecuta doar de faima rezervatiei naturale de bujori de stepa, singura de acest gen din tara (custode onorific - Marcu Sancraian). Dupa ani de zile cu "nici o masa fara peste", unii nu-si mai permit acest aliment Dupa cum ne spuneau primarul Octavian Calugar si… fostul primar, dr. Nicolae Moldovan, "Piscicola Zau" nu produce la ora actuala la capacitatea maxima, deoarece judetul nostru nu asigura intreaga piata de desfacere. De aceea, societatea vinde si in Cluj-Napoca, in Alba Iulia sau in alte localitati. Scaderea cererii de peste este pusa de primarul Zaului pe seama scaderii puterii de cumparare a populatiei, care, ani de zile, inainte de momentul decembrie 1989 era stimulata cu indemnul "nici o masa fara peste !". In plus, carnea de peste nu are, la aceeasi cantitate, acelasi numar de calorii ca, de exemplu, carnea de porc, insa avantajul sau este ca e mai usor digerabila si ca nu contine colesterol. Aceste avantaje se pare insa ca atarna prea putin in balanta unor semeni, care considera carnea de peste un aliment de lux. O oferta destul de generoasa Pentru "Targul pestelui", "Piscicola Zau" a venit cu o oferta variata de peste proaspat, contandu-se pe o vanzare de 1.000-1.500 kg de peste. Acest peste a fost cumparat nu numai de cei veniti special pentru targ din localitatile invecinate si nu nu