Degustari in pivnita sau la castel, dansuri populare si vinuri de 30 de ani vechime Specialistii oenologi afirma ca anul acesta recolta de struguri este de o calitate exceptionala, rar intalnita in ultimii ani. "Ca si cantitate, se putea si mai bine, dar calitatea este extraordinara. Din anul 1972, de cand lucrez la Tarnave, nu am mai avut un microclimat atat de bun ca acela din anul acesta. A fost o mare bogatie de soare, iar precipitatiile au cazut numai atunci cand a vrut via", ne spune Ioan Buia, seful complexului de vinificatie de la Jidvei. Cramele autohtone au ajuns sa fie adevarate locuri de pelerinaj, atat pentru turistii romani, cat si pentru cei straini, care vin special pentru degustarea vinurilor. Vinoteca de la Cotnari figureaza de cateva decenii in circuitul turistic moldav. Licorile faimoasei podgorii au fost atestate documentar la jumatatea secolului XV. "Multi afirma, cu usurinta, ca vita de vie de la Cotnari ar fi fost adusa de Stefan cel Mare de la Tokay, primita cadou de la regalitatea maghiara. La acea data, vinul de Cotnari avea insa in spate peste un secol de faima", ne spune Nicolae Carja, directorul Societatii Cotnari. Grasa de Cotnari a fost supranumita de viticultori "patriarhul vinurilor romanesti". Cotnarenii spun ca trei pahare cu vin de-al lor sunt indestulatoare: primul pentru sanatate, al doilea pentru desfatare si al treilea pentru odihna. Al patrulea pahar aduce necinste, al cincilea duce la zbierete, iar de la urmatoarele incepe totala nebunie. Pana sa ajunga in vinoteca, licorile sunt puse la maturare (invechire) in butoaie din lemn de stejar de pana la 7,5 tone. In drumul lor spre vestita pivnita, drumetii traverseaza Combinatul de Vin si Vinificatie si coboara sub pamant, la cele 20 de hrube racoroase, pentru a degusta din vestitele bauturi. "Degustarea nu este un lucru banal, ci un ritual. Nu dai vinul peste cap si...gata. La