?La nivel national este ingrijoratoare explozia debransarilor. Populatia si-a pierdut increderea in sistem. (...) Daca autoritatile administratiei publice locale nu vor elabora rapid strategii si programe viabile (restructurarea operatorilor, reducerea pierderilor, modernizarea punctelor termice etc.), sistemul centralizat de incalzire se indreapta spre colaps. In
?La nivel national este ingrijoratoare explozia debransarilor. Populatia si-a pierdut increderea in sistem. (...) Daca autoritatile administratiei publice locale nu vor elabora rapid strategii si programe viabile (restructurarea operatorilor, reducerea pierderilor, modernizarea punctelor termice etc.), sistemul centralizat de incalzire se indreapta spre colaps. In forma actuala inghite bani. Pierderile sint suportate din subventii de la bugetul de stat?. (Presedintele ANRSC, Ioan Radu)
Sistemul centralizat de incalzire, sustinut ani intregi cu bani si subventii masive de la stat, este la un pas de faliment. In toata tara se inregistreaza o avalansa de debransari. Zilnic, se depun mii de cereri, iar in unele judete cozile de la regii s-au ingrosat din cauza termenului-limita impus: 1 septembrie.
Desi nu are nici o baza legala, aceasta este una dintre metodele prin care locatarilor care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire li se pun bete in roate. Numai citeva dintre autoritatile locale incurajeaza debransarile, majoritatea incercind sa le stopeze prin taxe mari la debransare? sau conditii ciudate (cum e situatia de la Buzau, unde locatarii sint debransati doar daca dovedesc ca isi monteaza microcentrala sau convector). ?Sint si consilii locale care nu aproba debransarea?, a recunoscut, ieri, Ioan Radu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor de Gospodarie Comunala (ANRSC).
In Bucuresti, sute de solicitari pe zi
Datele prezentate re