Intr-un comunicat de presa, SRI a anuntat ieri ca generalul Vasile Iancu? ?a solicitat eliberarea din functie si trecerea in rezerva, ca urmare a agravarii afectiunilor medicale de care sufera?. Acelasi comunicat informeaza ca directorul SRI a aprobat solicitarea si ca, in perioada urmatoare, ?va prezenta presedintelui Romaniei propuneri privind ocuparea functiei devenite vacanta?. SRI nu va recunoaste, probabil, niciodata daca adevaratul motiv al demisiei precipitate a generalului Iancu este trecutul sau care nu a putut? trece de testul ORNISS. Recent, directorul SRI a vorbit despre faptul ca 74 din cei 180 de ofiteri verificati nu au trecut la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat ?testul NATO?. Timofte nu ne-a spus atunci cine sint cei 74 de fosti securisti din ograda sa.
Pe urmele spionilor
Dupa ce, o perioada scurta, a fost ofiter la Securitatea Braila, Vasile Iancu, originar din Plevna, judetul Calarasi, a lucrat in unitatea de Contrainformatii a spionajului romanesc, celebra UM 0195, care controla, practic, loialitatea ofiterilor ?legendati? aflati in exterior. Unele ziare chiar au scris de citeva ori ca generalul Vasile Iancu ar fi putut fi implicat in discretele si foarte secretele ?anihilari? ale indezirabililor.
Umbra sportivilor de marca ai Romaniei
Vasile Iancu a lucrat insa si la Directia I a DSS, adevarata ?politie politica?, unde a fost coleg cu actualul sef al SIPA, generalul Marian Ureche, recent controlatul de CNSAS, cu colonelul Gheorghe Goran si multi altii. Iancu raspundea de cultura si arta, dar si de CNEFS. Practic, Vasile Iancu trebuia sa ii supravegheze pe sportivii de marca ai Romaniei. Dupa ?90,? a devenit seful Diviziei E din SRI, un fel de politie interna care se ocupa cu ?protectia? ofiterilor celui mai important serviciu de informatii. El a fost cooptat, alaturi de generalul