Zece milioane lei pentru infiintarea unui hectar de griu
Specialistii DGAIA Dolj apreciaza ca, in acest an agricol, care incepe cu infiintarea culturilor de paioase, se va inregistra un nou record la cheltuieli. Un hectar de griu de la infiintat pina la recoltat va costa zece milioane de lei, daca se aplica tehnologia adecvata. In aceste conditii, micii producatori, care din lipsa banilor nu-si pot permite aplicarea integrala a tehnologiei, nu au nici o sansa de supravietuire. Chiar daca ar lucra ca la carte, cele 2.000 kg de griu boabe, ce se pot obtine la un hectar in conditii de neirigat, nu asigura, la pretul de 6.000 lei/kg, decit un profit de doua milioane la hectar. Daca micul proprietar are in posesie doua-trei hectare cu griu, ii va fi imposibil sa supravietuiasca un an cu cele patru-sase milioane de lei, profitul obtinut de pe suprafata cultivata cu griu.
Proprietarii de terenuri fac coada la banii guvernului
Primariile au fost luate cu asalt, dupa numai citeva zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de guvern prin care se aloca un sprijin financiar in valoare de doua milioane lei pe hectar pentru toti detinatorii de terenuri care exploateaza singuri cel mult cinci hectare. In judetul Dolj, pina miercuri fusesera depuse 15.870 de cereri. Suprafata pentru care a fost solicitat pina acum sprijinul financiar este de 30.700 ha teren, din care pentru 24.000 ha s-au cerut bani pentru infiintarea de culturi paioase.
24% din terenul agricol al judetului Dolj este acid
Din cele 584.000 ha teren agricol, cit detine Doljul, 154.000 ha sint acide. Terenurile cu aciditate medie sau cu aciditate pronuntata sint situate in zona de nord a judetului. Atanasie Pana, directorul Oficiului de studii pedologice si agrochimice Dolj, a declarat: „Statul aloca subventii pentru ameliorarea acestor terenuri, care ar trebui tratate din