Furtuna hormonala, vinovata de cosurile adolescentilor
Acneea este o afectiune a zonelor din piele bogate in glande sebacee, caracterizata prin secretie abundenta de sebum - o substanta grasoasa, produsa de aceste glande - si prin modificari ale structurii pielii, care produc comedoane (punctele negre sau albe care preced aparitia unui cos), papule, pustule, noduli si cicatrice. Astfel de regiuni se gasesc in special la nivelul fetei, capului, umerilor si al toracelui.
Desi, in urma acestor inflamatii, pielea se poate infecta cu bacterii sau fungi, acneea nu este o boala infectioasa, deci nu este produsa de un microorganism si nici nu este contagioasa (nu se poate transmite de la o persoana la alta prin contact).
De asemenea, acneea nu este o afectiune determinata de o singura cauza, ci este rezultatul mai multor factori favorizanti. In cazul acneei juvenile, care ii afecteaza pe tinerii aflati la pubertate, dezechilibrele determinate de ?furtuna hormonala? sint, in mare masura, motivul acestor neplaceri.
Exista insa si situatii cind acneea este produsa de factori externi (produse cosmetice, detergenti, iritatii mecanice, anumiti germeni, medicamente - corticoizi, vitamina B12, hormoni masculini etc.).
Parintii, stresul si transpiratia, vinovati de aparitia cosurilor
Factorii genetici au o importanta hotaritoare in aparitia acneei. Daca ambii parinti au avut sau au acnee, in proportie de 50 la suta copilul are sanse sa faca, la rindul lui, acnee, la pubertate.
Perioada premenstruala agraveaza sau favorizeaza aparitia acneei. Transpiratia, caldura umeda, stresul, unele uleiuri sau creme aplicate pe piele se numara, de asemenea, printre factorii favorizanti. Chiar daca unii specialisti contesta rolul dietei in aparitia si intretinerea afectiunii, s-a demonstrat ca alimentele cu continut mare de grasimi, prajelile,