Dupa ce a scos ilegal de pe listele de asigurati peste 100.000 de persoane, pentru ca inca nu si-a pus baza de date la punct, CAS Dolj si-a recunoscut greseala si a decis ca listele sa fie refacute pina cel tirziu la data de 20 septembrie. Directoarea Elena Dumitrascu nu a lasat ca vina pentru greselile din baza de date sa cada in intregime asupra CAS, ci a acuzat si institutiile de la care a luat informatiile: Camera de Comert si Industrie Oltenia, Casa de Pensii Dolj, Agentia de Somaj, Inspectoratul Scolar Judetean, Universitatea. Medicii ramin in greva japoneza, desi CAS a promis ieri, in timpul negocierilor de la sediul Prefecturii Dolj, ca-si vor primi banii pentru asiguratii taiati pe nedrept de pe liste.
Din iulie 2003, medicii nu mai sint platiti per capita
Pe 30 iunie 2003 a expirat protocolul incheiat intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Societatea Nationala de Medicina Generala din Romania, prin care plata medicilor de familie se facea per capita, adica in functie de numarul persoanelor inscrise pe liste. In lipsa unui alt protocol, s-au aplicat prevederile legale, potrivit carora plata ar fi trebuit sa se faca in functie de numarul de „asigurati“ de pe lista. Prin urmare, CAS a cerut medicilor de familie listele pentru a le verifica, dar n-au fost luate in considerare. CAS a taiat de pe ele in jur de 160.000 de persoane, pe motiv ca acestea nu aveau calitatea de asigurati. Din aceasta cauza, medicii de familie s-au trezit in pragul falimentului, multi dintre ei nemaiavind numarul minim de asigurati pentru a putea primi finantare de la CAS.
Conducerea CAS Dolj are mai multe explicatii pentru masura luata: o parte (circa 60.000 de persoane) sint agricultori, care nu au statut de pensionar si, prin urmare, nu sint asigurati; majoritatea si-au pierdut calitatea de asigurat pentru faptul ca societatile la care lucrau nu au