TVR a primit o sentinta judecatoreasca prin care se cerea sa fie platita, ca drepturi de autor, suma de 27 de miliarde lei. Sentinta a fost atacata la instantele competente, dar conflictul nu s-a incheiat.
CNA atragea atentia ca, din aceste sume incasate de organismele de gestiune colectiva, cea mai mare parte din bani trebuie platiti in strainatate, iar sumele care ar reveni artistilor romani sint impartite in mod defectuos. Rediscutarea legii este o ocazie de a pune la punct aceste aspecte care s-au dovedit delicate atit pentru CNA, cit si pentru ORDA. inainte de vacanta, Adrian Nastase promisese ca va lua masuri in vederea scaderii pragului maxim pentru drepturile de autor de la 13% (10% pentru drepturile de autor si 3% drepturi conexe din incasarile brute) la4 %.
Attila Gasparik, vicepresedinte CNA: ?Problema noastra cea mai mare este ca aceste taxe ridicate afecteaza foarte mult cablistii si nu cablistii mari, ci mai ales societatile mici de la sate. in forma actuala, legea prevede ca un procent de 8-9%, dar nu mai putin de cinci milioane lei, sa fie platit pentru societatile de gestiune colectiva.
La sat nu poti cere mai mult de 50.000-60.000 pentru abonamentul la cablu al unui om care nu cistiga foarte mult. Si, daca adaugi la abonamentul pe care un om dintr-un sat trebuie sa-l plateasca o parte din aceste cinci milioane, ajungi de multe ori la o suma pe care cei mai multi locuitori de la sat nu si-o pot permite. Asta duce la o discrepanta clara intre accesibilitatea la serviciile televiziunii prin cablu in mediul rural fata de mediul urban. Nu trebuie sa uitam ca 50 la suta din populatie este la sate. Si acest lucru arata cit de important este sa se scada procentul pe care trebuie sa-l primeasca societatile de gestiune colectiva a drepturilor de autor. in aceasta problema colaboram cu ?Asociatia Cablistilor Rurali din Romani