Ulcerul apare ca urmare a unui dezechilibru in balanta dintre factorii protectori ai mucoasei stomacului (mucus, bicarbonati) si cei agresivi (secretia acida, pepsina, acizi biliari etc.). Simptomele cele mai frecvente sint crampele dureroase care apar in zona stomacului, dar pot sa iradieze in spate sau spre partea dreapta a abdomenului. Durerile au periodicitate dubla: ?mica periodicitate? (apar dupa patru ore dupa masa) si ?marea periodicitate? (primavara si toamna). Cel mai bun examen pentru depistarea si stabilirea tipului de ulcer este endoscopia gastroduodenala, care poate fi efectuata in sectiile de gastroenterologie ale spitalelor. Pe linga tratamentul prescris de specialist, bolnavii de ulcer trebuie sa evite supele de carne, piinea alba, sosurile, prajelile si tocaturile de carne.
Sucul de cartof, remediu natural
Ca dietoterapie se recomanda sucul proaspat de cartofi, cite 1/2-1/3 pahar, inainte de micul dejun sau de prinz, timp de doua-trei saptamini, sucul de varza alba, cruda, cite 1/2 de pahar, de trei-patru ori pe zi, cu 40-50 minute inainte de masa, timp de o luna. Pentru calmarea durerilor se poate face o infuzie de flori de salcim, doua lingurite la o cana, din care se beau doua cani pe zi.
Varza, conopida si broccoli previn boala
Un regim alimentar bogat in fructe si legume poate preveni aparitia ulcerului, sint de parere specialistii americani. Un studiu efectuat recent asupra unui lot de 7.000 de americani cu virste cuprinse intre 20 si 90 de ani a dezvaluit ca cei care aveau in singe o cantitate crescuta de vitamina C - provenita din consumul regulat de legume si fructe proaspete - erau mai putin contaminati cu Helicobacter pylori - bacteria vinovata in mare masura de producerea ulcerului si a cancerului de stomac. Studii anterioare au demonstrat, la rindul lor, ca vitamina C inhiba dezvoltarea si chiar dist