Modificarea Constitutiei a intrat in linie dreapta dupa ce, ieri, Camera Deputatilor si Senatul au adoptat in plen raportul de mediere asupra textelor aflate in divergenta
Sinteti chemati la referendum pe 19 octombrie
Modificarea Constitutiei a intrat in linie dreapta dupa ce, ieri, Camera Deputatilor si Senatul au adoptat in plen raportul de mediere asupra textelor aflate in divergenta. Au votat impotriva doar parlamentarii PRM si, surpriza, deputatul PSD George Pruteanu. Textul noii Constitutii a trecut de parlament. Urmeaza promulgarea la Presedintie iar urmatorul pas, si ultimul, va fi adoptarea lui prin referendum. Cetatenii vor fi chemati sa voteze noua Constitutie pe 19 octombrie.
Cu 100 de voturi ?pentru? si 37 ?impotriva? senatorii au votat proiectul de revizuire a Constitutiei. Nu toti senatorii insa au fost de acord cu noua forma a Constitutiei. 36 de parlamentari PRM si un PSD-ist, George Pruteanu, au votat impreuna. PRM-istii si-au argumentat votul prin faptul ca, prin Constitutie, minoritatile nationale, in special maghiarii, au dreptul sa-si foloseasca limba materna in administratie si justitie. ?Romania nu avea nevoie de revizuire in acest moment. Aveam alte prioritati?, a declarat ieri, de la tribuna Senatului, aproape tunind, senatorul PRM Mihai Ungheanu. Un caz special l-a reprezentat senatorul PSD George Pruteanu, singurul reprezentant al partidului aflat la guvernare care a votat impotriva Constitutiei. In opinia sa, actuala formula a legii fundamentale este una ?permisiva si periculoasa, care va aduce mult rau?. Pruteanu s-a pronuntat impotriva eliminarii din Constitutie a stagiului militar obligatoriu si a atras atentia asupra ?excluderii totale a limbii materne? in judetele Covasna, Harghita si Mures.
Intrebat daca se asteapta la sanctiuni pe linie de partid, dat fiind votul sau contra curentului pesedist