In timp ce edilii isi faceau campanie electorala la inaugurarea halelor din Piata Centrala, intr-un alt capat al Craiovei, in Piata Chiriac, comertul se desfasura nestingherit, dupa vechile tipare. Inghesuiala, miros pestilential cu iz de struguri, marfa vinduta direct de pe jos, de pe trotuarele care servesc, in acelasi timp, drept vitrine pentru eventualii clienti si mizerie cit cuprinde. Bilci in toata regula intr-o zi de duminica a recoltelor.
Cum culesul viilor este in toi, majoritatea comerciantilor se folosesc de ocazie pentru a-si vinde macar o parte din agoniseala de anul acesta. Ambalati in saci din plastic sau expusi chiar in lazile in care au fost culesi, strugurii tot pe trotuare erau asezati, la indemina clientului care isi putea umple din mers vehiculul cu marfa. Si ce daca incurcau circulatia, las' ca agentul de politie care fluidizeaza circulatia e ocupat citiva metri mai incolo cu unu' care si-a lasat papucul linga gramada de gunoi din mijlocul carosabilului. Pina ajunge politaiul la el, omul s-a si pornit spre casa cu caruta plina.
Aceeasi metoda e practicata de majoritatea comerciantilor, asa incit strada e mai tot timpul blocata, in timp ce agentul de circulatie isi consuma energia de pomana, alergind de colo-colo si gesticulind incruntat.
Struguri tricolori de Castranova
Impasibili la ce se intimpla pe strada, cei care o blocheaza - clienti si comercianti la un loc - isi vad de treburile lor. „6.000 ananasul si 5.000 ala de zaibar“, raspunde o batrina unui client care se uita cu interes la strugurii negri din lazile asezate stiva pe trotuar, chiar in gura pietei. „Mai ieftini nu-i dau, ca nu ma mai aleg cu nimic. Si asa ii dau de pomana. Deh, daca erau struguri straini, ii dadeam repede si luam pe ei si 60.000“, spune batrina Ioana Bitina, de 56 de ani, din Castranova, suparata ca dupa o zi de stat in soar