In ultimele luni, Observatorul cultural a acordat o atentie speciala starii actuale a invatamintului universitar romanesc si a cercetarii dintr-o serie de domenii stiintifice, preponderent socio-umane. In aceeasi ordine de idei, cu sprijinul unui grup de tineri matematicieni, fizicieni etc., am publicat o analiza a situatiei – mai bine zis, a crizei – doctoranturii in universitatile de la noi. Pe linia comentariilor, analizelor, opiniilor, protestelor pe care le-am gazduit deja, preluam acum o scrisoare adresata de cercetatorii fizicieni celor mai inalte autoritati administrative si politice ale tarii. Textul atrage din nou atentia asupra crizei grave in care se zbate cercetarea romaneasca si solicita urgente masuri de salvare…
15.09.2003
Domnului Ion Iliescu,
Presedintele Romaniei
Domnule Presedinte,
Ne adresam Dumneavoastra pentru a va semnala situatia de criza cronica din cercetarea stiintifica din Romania, situatie ignorata de toate guvernarile post-decembriste. O explicatie poate fi si aceea ca voturile a doar cca 5.000 de doctori in stiinta, citi au mai ramas in tara, nu conteaza in alegeri.
De 13 ani urmarim cu interes discursul opozitiei, motivat electoral, care semnaleaza opiniei publice situatia de criza din domeniile sanatatii, educatiei si culturii. Daca in unele dintre aceste domenii presiunile sindicale au influentat pozitiv politica guvernelor, in ceea ce priveste cercetarea nu s-a facut nimic bun. Este evident ca nu se poate construi o societate romaneasca integrata european fara dezvoltarea domeniului cercetarii stiintifice si dezvoltarii tehnologice.
La ora actuala, sistemul legislativ care reglementeaza finantarea cercetarii este pe cale sa duca la disparitia domeniului, deja in stare de colaps. Dezinteresul clasei politice pentru cercetare reiese si din faptul ca, daca i