Durata maxima a arestarii preventive stipulate de noua Constitutie este in concordanta cu normele europene si are menirea de a urgenta solutionarea cazurilor in care cercetarile la nivelul Parchetului treneaza prea mult sau a dosarelor care ?dorm? ani in sir pe rolul instantelor de judecata.
Justitie la iute-iute
Politistii recunosc dreptul oricarei persoane de a fi cercetata in stare de libertate. In acelasi timp, spun politistii, exista cazuri dificile, in care este nevoie de expertize si verificari laborioase (precum expertizele contabile sau documentele solicitate din strainatate, prin comisii rogatorii), pentru care durata de sase luni de arest nu ar fi suficienta. Chestorul Jenica Arion afirma ca este nevoie acum de urgentarea solutionarii unor dosare penale cu acuzatii grave si pronuntarea unor hotariri definitive ale instantelor de judecata, pentru a se evita eliberarea a zeci de persoane aflate in arest preventiv, o data cu intrarea in vigoare a variantei revizuite a Constitutiei. ?Sint peste 60 de persoane care vor fi puse in libertate si care au comis fapte grave. Ma indoiesc ca, in intervalul ramas, instanta va emite, in cele citeva zeci de cazuri, o decizie definitiva. As semnala insa ca este vorba despre persoane acuzate de terorism, evaziune fiscala, omor, lipsire de libertate, crima organizata, trafic de persoane sau trafic de droguri?, spune chestorul Arion. (Alina Grigore)
Ce spune noua Constitutie
Potrivit alineatului 4 indice 1 din articolul 23 al Legii de revizuire a Constitutiei Romaniei, ?in cursul urmaririi penale, arestarea preventiva se poate dispune pentru cel mult 30 de zile si se poate prelungi cu cite cel mult 30 de zile, fara ca durata totala sa depaseasca un termen rezonabil, si nu mai mult de 180 de zile?.
Din cele 60 de persoane care ar putea fi eliberate, 14 sint arestate preventiv pe