Asfalt Tango, in regia lui Nae Caranfil, a fost primul film artistic romanesc aparut si pe caseta video, in 1999. Omniprezentul Sergiu Nicolaescu a creat citeva serii cu filmele sale, Seria Politista (Cu miinile curate, Revansa etc.), Seria Istorica (Mihai Viteazul, Dacii, Nemuritorii, Mircea). Aceste casete s-au inregistrat in sistemul PAL, pentru piata romaneasca. Acelasi tip de initiativa lipseste insa cu desavirsire in afara Romaniei, dind nastere unui fenomen de piraterie.
Profitind de lipsa de initiativa pe piata externa si de nostalgia romanului pentru tot ce-i aduce aminte de tara, in ultimii ani a luat nastere un comert salbatic si intens cu filme romanesti piratate. Internetul faciliteaza aparitia rapida a copiilor-pirat. In plus, cei care traiesc in America de Nord au nevoie de un aparat video multisistem pentru a viziona casete inregistrate in Romania. Asa ca sint nevoiti sa-si faca rost de copii ilegale. Posturile de televiziune din Romania au inceput, dupa aproape zece ani de tacere, sa transmita filme romanesti. A fost un moment foarte bun pentru diversi intreprinzatori ocazionali sa intre in afaceri. Un video recorder, un computer, acces la Internet, dorinta de imbogatire chiar si cu incalcarea legii, acestea au fost ingredientele retetei. Filmul inregistrat de la televizor in Romania este transferat, cu ajutorul unui computer, intr-un format specific (AVI sau DIVX), astfel incit sa poata fi transferat pe un CD.
Copii-pirat, scoase la vinzare pe Internet
Calitatea are de suferit, dar CD-ul poate fi accesat cu usurinta de oricine, oriunde in lume, si nu mai este nevoie de un video multisistem.
Mai nou, oferta s-a diversificat. Au aparut aparate capabile sa inregistreze DVD la un pret foarte scazut, iar costul casetelor VHS a scazut. Asa au aparut copiile-pirat a peste 250 de filme romanesti, in diverse formate, PAL, NTS