Singura piine de calitate se face numai din griu importat. Pretul unui kilogram de griu importat creste, saptaminal, cu 300 de lei. Producatorii spun ca prima scumpire a piinii, cu minimum 1.000 de lei, se va face in zilele urmatoare. O piine va ajunge sa coste aproape 13.000 de lei pina in primavara anului viitor. Producatorii de piine au decis sa majoreze pretul piinii, la inceputul acestei luni, cu cel putin 1.000 de lei, urmare a secetei si ingheturilor care au distrus, in acest an, griul romanesc si a valurilor repetate de scumpiri ale energiei si carburantilor. Chiar daca aceasta majorare nu va fi dublata de cresteri salariale, producatorii nu pot fi invinuiti ca ar umfla preturile. "Deocamdata, am ajuns sa lucram fara a avea un cistig. Este normal sa majoram pretul piinii, daca au crescut preturile la energie, combustibili si faina. Ca sa ne putem mentine pe linia de plutire, va trebui sa majoram pretul piinii cu 1.000 - 1.500 de lei, in primele zile ale acestei luni", a declarat Neculai Neculai, patron al societatii Panirom. "Reprezentantii statului au spus ca griul romanesc este bun de piine, insa nu este asa. Dupa ingheturi si seceta, s-a mai putut obtine doar 30% din productia estimata, iar griul obtinut e bun doar pentru producerea de alcool sau pentru furajarea animalelor. Deoarece griul din acest an este lipsit de gluten, piinea facuta dintr-o astfel de faina ar avea o calitate mizera. In aceste conditii, am decis sa cumparam faina produsa din griu de import, pe care il achizitionam la un pret de 8.800 de lei, fara a mai lua in calcul TVA. In plus, pretul unui kilogram de griu creste cu 300 de lei in fiecare saptamina, ceea ce ne obliga sa majoram pretul piinii", a mai precizat Neculai Neculai. Si societatea Morarit Panificatie SA se pregateste sa scumpeasca piinea, din exact aceleasi motive: griul de import este scump, iar griul romanesc nu se poate tr