- Social - nr. 195 / 4 Octombrie, 2003 Consumul continuu de fructe proaspete este o necesitate in asigurarea unei alimentatii rationale si echilibrate a omului. Fructele, indeosebi merele, sunt, in acelasi timp, aliment si medicament. Continutul merelor, bogat in apa pura, rehidrateaza organismul; zaharurile ne dau energie; acizii organici ne invioreaza, cresc pofta de mancare, combat unele boli; substantele minerale ajuta la refacerea sangelui, intarirea oaselor, buna functionare a unor glande; celuloza, substantele pectice si tanoide regleaza buna functionare a digestiei, sunt laxative; vitaminele regleaza si dirijeaza functionarea intregului organism; aromele dau gustul, savoare fructelor etc. S-au enumerat cateva din efectele benefice ale fructului sfant, marul, pentru a ne argumenta dictonul "marul scoate doctorul din casa". Azi, productia de mere a judetului Mures asigura pentru fiecare locuitor peste 80 kg, adica consumul optim, care se realizeaza numai in cele mai avansate tari din lume. Aceasta inseamna un consum de 2 mere pe zi in tot anul, sau peste 3 mere pe zi in perioada octombrie _ iunie, cand lipsesc fructele proaspete din livada, pentru fiecare cetatean din judet. Pentru ca merele sa-si pastreze intacte calitatile pe perioada pastrarii, trebuie sa li se asigure anumite conditii specifice. Marii cultivatori au posibilitatea sa depoziteze in conditii optime, depozite frigorifice sau cu atmosfera controlata, peste 16.000 tone mere; inca 3 _ 4.000 tone se pot depozita in spatii cu ventilatie artificiala, iar restul de peste 25.000 tone trebuie sa le pastram fiecare in gospodarie. In perioada pastrarii, in fruct au loc procese biologice fizico-chimice care duc la maturarea si supramaturarea acestora. Climatul, conditiile de igiena din depozit trebuie sa determine desfasurarea proceselor fiziologice la un nivel cat mai scazut. Pentru o p