Din partea Academiei Romane. Cateva precizari in "cazul Paulescu". Catre redactia revistei "Formula As" . In atentia d-nei Sanziana Pop, . Solicitata sa-si exprime parerea in legatura cu ceea ce de multa vreme in lumea intelectuala romaneasca si internationala se cheama "cazul Paulescu", Academia Roma...
Din partea Academiei Romane
Cateva precizari in "cazul Paulescu"
Catre redactia revistei "Formula As"
In atentia d-nei Sanziana Pop,
Solicitata sa-si exprime parerea in legatura cu ceea ce de multa vreme in lumea intelectuala romaneasca si internationala se cheama "cazul Paulescu", Academia Romana doreste sa faca urmatoarele precizari:
1. Este indubitabil pentru noi ca Nicolae Paulescu este cel care a descoperit insulina (pancreina) si ca, neluand in seama faptul ca el si-a prezentat rezultatele cercetarii intr-o publicatie stiintifica franceza (august 1921), cu sase luni inainte de aparitia lucrarii lui Banting si Best (februarie 1922), Fundatia Nobel i-a facut savantului roman o mare nedreptate. Aceasta istorie a marcat profund viata lui Nicolae Paulescu. O recunoastere publica, venita din cercurile stiintifice, a acestei injustitii, s-a lasat mult asteptata. Tinand seama de meritele stiintifice ale lui Nicolae Paulescu, Academia Romana - cel mai inalt for stiintific si cultural din Romania - l-a ales membru post-mortem (13 noiembrie 1990).
2. Aflam cu tristete ca, recent, in cadrul celui de-al 18-lea Congres al Federatiei Internationale de Diabet de la Paris, a fost contramandata sesiunea stiintifica dedicata lui Paulescu si, totodata, a fost amanata decernarea "Premiului Nicolae Paulescu". Motivul? Acuzatiile de antisemitism aduse descoperitorului insulinei de catre unele ziare franceze (intre ele, ziarul "Le Monde").
In legatura cu aceste acuzatii, facem precizarea ca, intr-adevar, in anii 20, in circum