Primul caz de leishmanioza in ultimii 20 de ani
Afectiunea se intalneste in tarile tropicale si subtropicale Un barbat in varsta de 40 de ani a fost transportat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta in cursul serii de marti, la ora 22.30, prezentand simptomele unei boli extrem de rare in Romania, numita leishmanioza. Conform declaratiilor medicului Mariana Codarcea, aceasta boala este provocata de parazitul leishmania care produce o parazitoza tropicala. "Parazitoza a afectat pana acum circa 350 de milioane de persoane din 88 de tari tropicale si subtropicale. Cauza este reprezentata de o serie de paraziti - leishmanii - care se intalnesc atat la caini, cat si la vulpi, sacali si rozatoare salbatice", a explicat aceasta. Boala se transmite la om prin intepatura unei specii de tantari numite flebotom si este raspandita cu precadere in zone precum Africa de Nord, Extremul Orient, Asia Centrala, Africa Tropicala si America de Sud.
Boala de import "In tara noastra a aparut ca o boala de import in randul persoanelor care au lucrat, pe durata sezonului cald, in zonele mentionate mai sus. In ceea ce priveste clinica noastra, acesta este primul caz pe care l-am avut personal in 20 de ani de activitate", a mentionat medicul Mariana Codarcea, din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta. Aceasta a mai precizat faptul ca boala poate fi intalnita atat in forma cutanata (la nivelul pielii), cat si in forma viscerala (ataca organele interne).
Moartea poate surveni subit In forma cutanata a bolii, de la localizarea intepaturii parazitii se inmultesc si se raspandesc la nivelul tegumentelor afectate care, de cele mai multe ori, se localizeaza la nivelul membrelor superioare si inferioare. Perioada de incubatie a virusului poate fi cuprinsa intre o saptamana si doua luni. In formele cronice, simptomele pot aparea si de la un an sau chiar d