Producatorii si exportatorii de vinuri fac front comun
S.E.R.V.E. este unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania (APEV). Inamicii lor comuni sint birocratia, cadrul legislativ ?greoi? si absenta unui partener activ de negocieri la nivelul oficialitatilor romane. Toate acestea explica de ce nume mari de pe piata extrem de specializata a vinurilor, precum Mondavie sau Rotschild, au stat departe de Romania pina acum. ?E vorba de un cerc nefericit - atita timp cit proprietatile funciare nu vor fi puse in clar, vita de vie va continua sa se deprecieze calitativ, iar Romania va pierde din patrimoniul sau?, declara de Poix. ?Partea pozitiva este ca tot mai multi producatori de vinuri se confrunta cu aceleasi probleme si incepem sa facem un front comun in profesia noastra. Noi sintem foarte mici, ca domeniu privat, si facem ceea ce s-ar putea numi ?haute couture? in domeniul vinului, adica producem 5-600.000 de sticle de vin de foarte buna calitate?, adauga de Poix. Preferatul sau este Cuvee Charlotte, din care au fost produse circa 12.000 de sticle.
?Vinul acesta e un fel de ambasador al Romaniei. E nevoie de citeva generatii pentru a produce un vin de marca. Pentru Romania avem acum o foarte buna reputatie cu Millennium si Charlotte.
Viile din Romania vor trebui defrisate
Un studiu recent al Organizatiei ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) plaseaza Romania pe locul 9 printre marii producatori de vinuri din lume, dar ea nici macar nu figureaza printre primii 10 exportatori.
?Locul noua da, ca producator, dar asta inseamna sa inchizi hibrizii. Ca exportatori nici nu existam?, subliniaza de Poix. Majoritatea celor 251.200 de hectare de terenuri viticole ale Romaniei sint plantate cu hibrizi si trebui defrisate si replantate cu soiuri de calitate, pe masura ce Bucuresti