Potrivit comandantilor americani, numarul trupelor SUA ar putea fi redus. Cotidianul ?Washington Post? mentioneaza, citind oficiali din cadrul armatei SUA, ca scopul acestor planuri este de a se demonstra faptul ca fortele armate din Irak pot fi reduse la mai putin de 50.000 de soldati, pina la mijlocul anului 2005, fara a se compromite stabilitatea tarii. Acest calendar ar avantaja Casa Alba in perspectiva alegerilor de anul viitor, dar in acelasi timp s-ar putea dovedi irealizabil, data fiind situatia instabila din Irakul post-Saddam.
Americanii vor parasi mai intii ?oazele de liniste?
Asa cum era de asteptat, comenteaza ?Daily Telegraph?, propunerile comandantilor americani prevad o retragere initiala din mai multe zone din Irak unde nu s-au inregistat conflicte armate, inclusiv in orasul Basra, aflat sub controlul armatei britanice si din Mossul, aflat in nordul Irakului. Totusi, nu a fost prezentat nici un calendar in acest sens si, desi se discuta despre o posibila retragere din citeva sectoare mai linistite din Bagdad, capitala irakiana va ramine totusi sub controlul efectiv al armatei SUA.
Totodata, fortele de aparare civila irakiene, care numara 6.000 de membri in prezent, urmeaza sa creasca pina vara viitoare la 25.000 de militari. Planurile ?de retragere? ale armatei SUA coincid cu informatii referitoare la o schimbare iminenta a comandantilor SUA din Irak. (R.P.)
Potrivit comandantilor americani, numarul trupelor SUA ar putea fi redus. Cotidianul ?Washington Post? mentioneaza, citind oficiali din cadrul armatei SUA, ca scopul acestor planuri este de a se demonstra faptul ca fortele armate din Irak pot fi reduse la mai putin de 50.000 de soldati, pina la mijlocul anului 2005, fara a se compromite stabilitatea tarii. Acest calendar ar avantaja Casa Alba in perspectiva alegerilor de anul viitor, dar in ace