După doliul naţional al Suediei (moartea ministrului de Externe) au urmat patru zile de bucurie: Târgul de carte de la Göteborg, sărbătoarea cărţii şi într-un fel triumful culturii asupra complicatelor probleme politice şi sociale ale timpului nostru. Spre deosebire de alţi ani, anul acesta părerea a fost unanimă: a fost cel mai bun timp al cărţii!
Cititorii şi scriitorii s-au întâlnit cu adevărat, discutând despre legătura subtilă dintre cel care scrie şi cel care citeşte. Timp de patru zile s-au perindat mii şi mii de oameni cu pungile pline de cărţi, făcând adevărate provizii pentru anotimpul în care se citeşte cel mai intens, în lunile întunecate care au început deja cu acest sfârşit de septembrie.
Târgul a fost deschis cu foc de artificii chiar de celebrul jurnalist, Ryszard Kapuscinski, Polonia şi scriitorii ei fiind în centrul atenţiei în acest an. În 1970 au părăsit Polonia 40.000 de polonezi, 5.000 dintre ei primind azil în Suedia, în mare parte evrei, devenind mari personalităţi ale vieţii culturale din ţara de adopţie: editorul Dorotea Bromberg, criminologul Jerzy Sarneski, regizorul Juri Lederman, scriitorul (şi jurnalistul) Maciej Zaremba, jurnalistul Jackie Jakubowski. Dar şi mulţi neevrei, precum poetul foarte cunoscut Adam Zagaewski, un posibil candidat la Premiul Nobel pentru literatură, sau arhitecţii Mischa Borowski şi mama sa, Maria, care s-au întors în Polonia după ce au lăsat în Suedia urmele concrete ale artei lor arhitecturale.
Printre temele târgului: privirea globală asupra lumii, prezenţa terorismului în viaţa de toate zilele (dezbătându-se cartea importantă a lui Tariq Ali, despre cauzele terorismului), dar şi feminismul din ţările nordice, şi influenţa tot mai puternică a ştiinţei asupra literaturii.
Dintre scriitorii celor 63 de ţări aflate la Târg, cei mai activi în dezbateri