Finantistul Eugeniu Turlea a fost adus la conducerea CNAS in 2001. Fostul presedinte nu a reactionat la subordonarea, de catre guvern, a CNAS, masura prin care statul a pus mina pe cel mai bine colectat fond financiar. Eugeniu Turlea a stirnit antipatii dupa ce Casa a ales, prin licitatie, doar patru firme de asigurari unde doctorii, asistentii, farmacistii si institutiile sanitare au voie sa incheie asigurari medicale. ?Evenimentul zilei? a facut dezvaluiri despre cele sapte firme in care fostul presedinte detine actiuni si despre limita conflictului de interese in care se afla acesta pe timpul mandatului sau. CNAS a fost criticata de lumea medicala in timpul crizelor financiare, mai ales a celei din primavara-vara acestui an, pentru incetineala cu care impartea banii din buget, fapt care atragea blocaje financiare. Turlea a explicat mereu ca finantarea se face doar paralel cu aprobarile Ministerului Finantelor Publice.
Ministrul Blanculescu a anuntat inca doua eliberari din functie: ? vicepresedintele CNAS - Iulian Popescu; ? directorul Directiei audit - Aurel Teodorescu.
Acuzatiile aduse lui Turlea: ? modul in care a fost gestionat sistemul asigurarilor, management defectuos; ? modul in care unele societati au beneficiat de esalonari de datorii; ? recuperarea defectuoasa a sumelor care ii reveneau CNAS (la AVAB au fost transferate creante de 27.000 miliarde de lei).
Ministrul controlului, Ionel Blanculescu, a anuntat ieri ca Autoritatea Nationala de Control (ANC) va sesiza Parchetul National Anticoruptie (PNA) pentru a investiga achizitionarea sediului central al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). El a spus ca imobilul cu pricina (situat in Piata Muncii) a fost cumparat in 1999 cu sapte milioane de dolari, la un pret de aproximativ sapte ori mai mare decit cel real. (Gabriela Palade)
Turlea: ?Sint su