Simbata seara a debutat la Bucuresti cea de-a XIII-a editie a Festivalului National de Teatru „I.L. Caragiale“, manifestare ce include in acest an cea de-a XXI-a editie a Congresului Mondial al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, programat pentru prima data in Romania. Organizat de Ministerul Culturii si Cultelor si de UNITER, in colaborare cu Societatea Romana de Televiziune, in parteneriat cu Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru – Sectia Romana si UNATC, Catedra de Teatrologie, festivalul, care se va desfasura pina pe 9 noiembrie, este structurat pe cinci sectiuni: Spectacole de repertoriu (15 productii), Teatru in nocturna – Recitaluri si Tineri creatori (11+10 montari), Teatru de televiziune (4), Teatru radiofonic (7) si Ateliere si colocvii (6+3). Festivalul include astfel aproape 50 de spectacole – pe scena, la televiziune si la radio, printre care cinci productii din strainatate. Programul este completat de alte citeva evenimente constituite de lansarile de carte si de CD-uri ori de vernisajul expozitiei de fotografii de teatru a artistilor Sorin Radu si Florin Biolan.
Criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu, selectioner unic, sublinia faptul ca de aceasta data „teatrul institutionalizat se va intilni cu cel independent in aceeasi structura, experimentul cu traditia si maestrii cu tinerii creatori, fapt ce va conferi manifestarii statutul de sarbatoare a teatrului, dar si a cetatii“. Din pacate, numarul mare de invitati din tara si din strainatate va face ca accesul publicului obisnuit sa fie mai dificil.
Deschiderea a avut loc la Opera Romana, cu spectacolul Cumnata lui Pantagruel, inspirat din scrierile lui Rabelais, in regia lui Silviu Purcarete, si se va incheia cu reprezentatia de la Ateneul Roman Toamna Simfonic, recitalul lui Tudor Gheorghe, ce va fi acompaniat de orchestra si de cor.
Invitatii de