Pe aeroportul din Novosibirsk parea ca are loc un exercitiu al trupelor anti-teroriste. Aeronanava TU-134 ce tocmai aterizase a fost blocata pe pista de un alt avion si de cateva camioane. Din alte doua masini au coborat in fuga trupe speciale de mascati. Au navalit in avion, strigand: "FSB, mainile sus, nu miscati! Documentele la control! Armele jos. Tragem!" In tot avionul nu erau decat cinci pasageri: Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia, doi colaboratori ai sai si cele doua garzi de corp. Si nu aveau nici un fel de arme asupra lor.
Hodorkovski a fost urcat in alt avion si adus la Moscova. In aceeasi zi, a fost dus in fata instantei care a aprobat cererea Procuraturii Generale de a-l aresta pentru doua luni, cu posibilitatea de prelungire. Nu mai putin de sapte articole din Codul Penal ar fi incalcat Hodorkovski, fiind acuzat de la escrocherie si delapidare pana la neplata impozitelor si falsificarea documentelor. El a respins toate acuzatiile. Daca va fi gasit vinovat de instanta, Hodorkovski ar putea petrece urmatorii zece ani in spatele gratiilor.
Desi era previzibila, arestarea lui Hodorkovski a socat pe toata lumea. Specialistii in drept au inventariat nenumarate incalcari ale procedurilor juridice. Atunci cand a fost arestat, lui Hodorkovski nu i s-a prezentat nici un document. Adus la Moscova in calitate de martor s-a transformat imediat in acuzat principal. Arestarea nu a fost facuta de organele Ministerului de Interne, ci de Serviciul Federal de Securitate (FSB), urmasul KGB-ului. Compania petroliera Iukos pe care o conduce Hodorkovski e, de mai multa vreme, in atentia procuraturii. La 2 iulie a fost arestat principalul colaborator al lui Hodorkovski, Platon Lebedev, presedintele Consiliului Director al Menatep Grupp care detine 60% din actiunile Iukos. Cu cateva zile inainte de arestarea lui Hodorkovski, presedintele Iukos-Mos