Dupa cum am informat in numarul nostru trecut, s-a constituit recent o Comisie internationala pentru studierea consecintelor Holocaustului in Romania. In aceste pagini – noi informatii, componenta Comisiei si documente legate de constituirea sa…
In seara zilei de 22 octombrie, la Palatul Cotroceni, din initiativa presedintelui Romaniei, dl Ion Iliescu, s-a constituit Comisia internationala pentru studierea consecintelor Holocaustului in Romania. Iata in continuare citeva consideratii pe marginea discursurilor oficiale rostite cu acest prilej si a dialogului care a urmat intre membrii Comisiei.
Pentru prima oara de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, in Romania s-au pus bazele unei comisii specializate in istoria recenta, care sa analizeze si sa formuleze un punct de vedere coerent si argumentat despre Holocaust. Credibilitatea rezultatelor cercetarilor pe care le va intreprinde Comisia vine din insasi specificul ei. Ea este alcatuita din istorici, cercetatori si personalitati publice din Romania, Israel, Germania si SUA, cu expertiza recunoscuta in problematica Holocaustului si a celui de-al doilea razboi mondial. Perspectivele de abordare vor fi asadar diversificate, iar rezultatul final se va compune dintr-o serie de rapoarte de cercetare, precum si de culegeri de documente care vor exprima perspectiva comuna, punctul de vedere al Comisiei. Cu alte cuvinte, partizanantele sau prejudecatile vor fi marginalizate, deontologia cercetarii istorice va prima. In afara acestui imperativ profesional si moral, Comisia nu va putea functiona.
Incontestabil, sustinerea de care se bucura aceasta comisie din partea Presedintiei este un element important. Departe de a fi ingerinta politicului in dezbaterea istoricilor, pe o problema controversata a istoriei, gestul presedintelui Ion Iliescu este unul menit sa schimbe percep