MANUČLE DEBRINAY-RIZOSIntalnirile Europene pe calea aderarii Romaniei la Europa
Începând cu 1999, România a ales calea angajarii sale în aventura europeana, iar în 2007, data prevazuta pentru aderarea oficiala, o prima parte a acesteia va fi fost parcursa. Din 1989, când istoria ei a luat un alt curs, ce lung e drumul strabatut, si anii ce putini! Centrul Cultural Francez, care a luat fiinta la Cluj în 1990, a urmarit evolutiile si framântarile societatii românesti, stând marturie angajamentului pe care Franta si l-a luat de a sprijini România într-o perioada atât de importanta a devenirii ei. Este si ratiunea pentru care, în 1999, cu prilejul anuntarii candidaturii României la Uniunea Europeana, doamna Christiane Botbol, directoarea Centrului în acel moment, a hotarât sa lanseze un for anual de dezbatere, în cadrul caruia sa fie prezentate si discutate problemele referitoare la extindere.
Astfel au luat nastere, în prag de toamna, Întâlnirile Europene de la Cluj, loc propice pentru a dezbate raporturile dintre cultura, ca loc al cunoasterii si recunoasterii, si spiritul civic, marcând autonomia si totodata responsabilitatea individuala, ori democratia, ca spatiu al respectului mutual si al recunoasterii diversitatii.
În 2003, Întâlnirile Europene de la Cluj si-au ales ca tema societatea civila. Subiect esential, într-adevar; caci cuvântul si actiunea cetatenilor, manifestate prin intermediul asociatiilor si al organizatiilor nonguvernamentale, sunt determinante; ele stau marturie a capacitatii indivizilor de a-si asuma responsabilitatea, fie si în parte, pentru propriul viitor.
Societatea civila exista în România; ea se dezvolta, se structureaza pas cu pas. Numeroase sunt organizatiile care actioneaza în domenii multiple: dedicate protectiei copiilor ori mediului înconjurator, presei, culturii sau dezvoltarii locale. Ele sunt sprijinite