Apel. "Ne indreptam atentia spre salvarea localitatii Rosia Montana, supusa presiunii unor monopoluri straine, pentru obtinerea dreptului de a exploata cel mai mare zacamant aurifer din Europa". Participantii la sedinta extraordinara a Comisiei Nationale de Geografie a Populatiei si Asezarilor Umane...
Apel
"Ne indreptam atentia spre salvarea localitatii Rosia Montana, supusa presiunii unor monopoluri straine, pentru obtinerea dreptului de a exploata cel mai mare zacamant aurifer din Europa"
Participantii la sedinta extraordinara a Comisiei Nationale de Geografie a Populatiei si Asezarilor Umane din cadrul Societatii de Geografie din Romania si Centrului de Cercetare Stiintifica "Geografia habitatului rural si urban in contextul dezvoltarii durabile", din 27 octombrie 2003, de la Targoviste, fac un apel catre Parlamentul si Guvernul Romaniei, dar si catre Academia Romana, pentru a intreprinde masuri de maxima urgenta, menite sa contribuie la salvarea mediului inconjurator al tarii. Si aceasta cu atat mai mult, cu cat de cateva decenii, agresiunile impotriva mediului au devenit tot mai frecvente, fapt care a produs daune ireparabile.
In acest sens, amintim ca, in urma cu un an, cu prilejul Colocviului National "Geografia populatiei si asezarilor umane" cu tema "Satul in spatiul carpatic", s-a abordat o paleta larga, vizand problematica asezarilor umane din spatiul carpatic. Dezbaterile au pus in evidenta atunci cateva aspecte de fond, si anume: satul carpatic solicita imperios aportul cugetarii si cercetarii stiintifice geografice, tinandu-se seama de stadiul actual de dezvoltare; valorificarea judicioasa a rolului jucat si pe care il joaca in continuare satul carpatic in civilizatia romaneasca, prin traditiile sale constituind sufletul acestei civilizatii.
Pornind de la aceasta problematica, facem cunoscut faptul ca ne indreptam