Sosul (moderat de iute sau foarte iute) de salsa, foarte la moda in zilele noastre, isi trage radacinile din vremea civilizatiei aztece. "Salsa" (in traducere, "sos") se prepara in diferite moduri, Sosul (moderat de iute sau foarte iute) de salsa, foarte la moda in zilele noastre, isi trage radacinile din vremea civilizatiei aztece. "Salsa" (in traducere, "sos") se prepara in diferite moduri, dar cel mai consumat produs este un amestec de pasta de tomate, ceapa si ardei iute - "chiles". Variantele contin si alti ingredienti: papaya, mango, porumb. Salsa se recomanda in dietele echilibrate, sosul respectiv avand un continut mic de calorii si concentratie mare de vitamine si minerale. Rosiile si ardeii au vitamina A si C. Statisticile arata ca, din decembrie 2000, salsa a inlocuit ketchup-ul in preferintele americanilor, devenind astfel condimentul numarul unu in Statele Unite. Salsa este cunoscuta si sub alte denumiri: recados, moles, mojos, recaitos, chimmichurris, sofritos. Toate variantele sunt picante, si se folosesc atat pentru mancaruri "latinos" cat si pentru felurile traditionale europene. Salsa se prepara cu ingrediente fierte sau coapte, sau se serveste "natur" - salsa cruda, salsa fresca sau salsa verde. Salsa fresca, "proaspata", se face din rosii, avocado, ardei verzi mai mult sau mai putin picanti, suc de lamaie.