La sfirsitul lunii trecute, pe 24, 25 si 26 octombrie, s-a desfasurat in Polonia, la Cracovia, cel de-al doilea seminar din tripticul organizat de Fundatia Culturala Europeana (European Cultural Foundation – ECF) din Amsterdam in perspectiva apropiatei largiri a Uniunii Continentale. 10 plus 2 state vor fi admise, dar altele ramin pe dinafara. Ce probleme de comunicare culturala se vor pune intre vechii si noii membri ai Uniunii si cum se vor reaseza relatiile dintre tarile care intra si cele care vor vedea ridicindu-se la granitele lor Vestice o noua „cortina“, bine „securizata“. ECF a organizat cele trei reuniuni in cadrul programului sau Enlargement of Minds.
Prima a avut loc in iunie si a avut drept tema raporturile culturale cu statele din Balcani, din Sud-Estul Continentului (o ampla prezentare – in Observator cultural Nr. 178). Cea de acum, intitulata Moving Borders: the EU and its New Neighbours (Granite in miscare: Uniunea Europeana si noii sai vecini), s-a ocupat de comunicarea cu tarile de la Est, iar ultima, programata in aceasta luna in Spania, la Toledo, va dezbate raporturile Uniunii cu zona mediteraneana.
In paginile urmatoare – un grupaj despre reuniunea de la Cracovia. Lamuririle Isabellei SCHWARZ, interviul cu Pat COX si textul lui Krzysztof CZYZEWSKI sint preluate din culegerea de texte pregatitoare ale conferintei, iar fotografiile Nicolei SEGERS si textele Irenei van der LINDE (desfasurate in paginile 11-14) sint publicate cu acordul autoarelor.
Europa in extindere, „Europa mai larga“
Lucrurile evolueaza extraordinar de rapid: in numai citiva ani, mai putin de un deceniu, vechea Piata Comuna (oficial: Comunitatea Economica Europeana) a absorbit noi membri din spatiul occidental, in speta Austria si aproape toate tarile nordice, si a inceput negocieri de aderare cu statele foste comuniste din c