Vitaminele reprezinta un grup de compusi organici strict necesari organismului uman. Ele nu sunt materiale structurale, precum proteinele, glucidele sau lipidele si nu au valoare energetica, dar Vitaminele reprezinta un grup de compusi organici strict necesari organismului uman. Ele nu sunt materiale structurale, precum proteinele, glucidele sau lipidele si nu au valoare energetica, dar indeplinesc importante functii biochimice, majoritatea intrand in componenta unor enzime. Necesarul de vitamine depinde de varsta, activitatea fizica, felul dietei, valoarea metabolismului. Iata "dozele" de vitamine, prezentate de specialistii Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa.
Vitamina A
La adult se considera optima ingestia zilnica a 2500-4000 ui de vitamina A, cantitate care de obicei se regaseste in ratiile alimentare zilnice. La femeile care alapteaza se recomanda 4000 ui, iar la copiii mici necesarul este de 1500-2000 ui pe zi. Supradozarea vitaminei A determina fenomene toxice: cefalee, anorexie, pierdere in greutate, prurit, descuamarea pielii, conjunctivita, stomatita. Dozele mai mari decat necesarul, la gravide, pot da malformatii congenitale.
Vitamina D
In mod obisnuit, la adult e nevoie de 200 ui pe zi. In perioada de alaptare si de crestere, la copii, este necesar un aport zilnic mai mare, de 400 ui. Daca exista o expunere insuficienta la soare, este de asemenea nevoie de un plus de vitamina, care depaseste cantitatile mici continute in alimente. Simptome de supradozaj: greata, scadere ponderala, iritabilitate.
Vitamina E
Necesarul zilnic a fost stabilit la 10-30 mg. La copiii prematuri hraniti cu lapte de vaca pot aparea semne de deficit de vitamina E. Cea mai mare concentratie de vitamina E se gaseste in uleiurile vegetale (germeni de porumb).
Vitamina C
Aportul recomandat de vitamina C este de 30-75 m