Am spus-o si o vom repeta pina cind Traian Ungureanu va fi repus in drepturi, acolo unde ii este locul pe care si l-a onorat prin 14 ani de jurnalism stralucit. Din fericire, nu sintem singuri in demersul nostru.
Singuri si cu o credibilitate ce se stinge pe zi ce trece sint doar cei care au luat hotarirea de a-l da afara pe Traian de la BBC. (Ev.Z.)
Traian Ungureanu
O stire neverosimila din ?Evenimentul zilei? (miercuri, 5 noiembrie 2003) ne aduce la cunostinta faptul ca Traian Ungureanu a fost dat afara de la BBC. O comisie de evaluare ar fi gasit ca vocea cea mai populara a BBC-ului romanesc este inapta sa mai ramina in cadrul sectiei care, pasamite, ar avea standarde de performanta atit de inalte incit un om de radio de talia lui Traian Ungureanu nu le-ar face fata. Dar daca nici Traian nu e bun, atunci cine mai e? Nu doresc sa fac comparatii care i-ar dezavantaja pe cei ramasi, dar emisiunile BBC aveau, pentru mine, doua atractii: staiful BBC si Traian Ungureanu. Acum, dupa disponibilizarea lui Traian, ma intreb daca staiful BBC nu a devenit cumva, pe nesimtite, o forma de-a noastra, fara fond. Ce se mai tine, in prestigiul britanic al obiectivitatii, daca oameni de o atit de vadita calitate ajung sa fie inlaturati din sistem, indiferent? de motive?
Nu l-am cunoscut pe Traian Ungureanu ca prieten, ci ca ascultator. La inceput, era ceva iritant in impetuozitatea sa. Dar simteai imediat, la radacina cuvintelor insirate precipitat de vorbitor, freamatul unui fond sufletesc rebel, strigatul unei inteligente ultragiate si rigoarea unui caracter exigent - si atunci impetuozitatea se transforma, pentru ascultator, in sentimentul ca pe unde nu vine pur si simplu o voce, ci solidaritatea fata de problemele in care te zbati a unei constiinte fratesti. Vocile radiosclivisite sint desigur frumoase: dar frumoase asa cum sint frumo