Editia din acest an a Targului de produse agroalimentare - IndAgra 2003 a avut, in premiera, si un pavilion destinat produselor ecologice. In cadrul acestei sectiuni a Targului au fost prezenti Editia din acest an a Targului de produse agroalimentare - IndAgra 2003 a avut, in premiera, si un pavilion destinat produselor ecologice. In cadrul acestei sectiuni a Targului au fost prezenti aproximativ 16 expozanti care produc si comercializeaza produse agroalimentare, precum: oua, lactate, branzeturi, miere, dar si produse vegetale si chiar ingrasaminte ecologice.
Ouale ecologice au aparut recent pe piata romaneasca
"Deosebirea dintre ouale ecologice si cele obisnuite porneste de la furajele folosite pentru hrana gainilor, certificarea oualor si chiar ambalajele folosite", sustine Dumitru Argesanu, directorul general al Cortina SRL, singura ferma care produce oua ecologice. Toate acestea, evident, necesita costuri suplimentare, respectiv de 2 ori mai mari decat pentru ouale obtinute in mod conventional. In plus, pasarile sunt crescute in totala libertate, atat in interior, cat si in exterior. Fiecare pasare beneficiaza de 4 metri patrati de spatiu verde, la 20 de gaini exista un cocos, pentru ca oul fecundat este mult mai gustos decat oul nefecundat, spune Argesanu. Toate aceste costuri se regasesc insa, evident, in pretul produsului final, adica in ouale ecologice, al caror pret este dublu sau chiar mai mult decat la celelalte oua.
Mierea ecologica, ceruta cu prioritate la export
Mario Dorian Ciobanu, produce miere pentru export de 12 ani. "Datorita tratamentului cu antibiotice, mierea sufera transformari enzimatice, care conduc la insensibilizarea organismului uman", ne povesteste Mario Dorian Ciobanu. Pentru a obtine miere ecologica, albinele trebuie tratate cu medicatie naturala, cu ceaiuri, extracte naturale. Este adevarat ca sunt si m