Augustin IOAN, conf. univ. la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu“ din Bucuresti, este nascut in comuna Dorobantu, judetul Tulcea, pe 5 martie 1965. A publicat numeroase articole in reviste din tara (Octogon, Arhitectura, Arhitext, Dilema, Secolul 20 etc.) si din strainatate (Stadt Bauwelt, Neil Leach, AEEA-EAAE Newsletter) si este autorul unui numar impresionant de carti: Arhitectura si Puterea, Bucuresti, Agerfilm, 1992 (ce sta la baza scenariului filmului omonim produs de Agerfilm in 1992, regia Nicolae Margineanu, Marele Premiu FIFAL 4, 1994); Visul lui Ezechiel: Corp, Geometrie si Spatiu Sacru, Bucuresti, Editura Anastasia, 1996; Symbols and Language in Sacred Christian Architecture (cu Radu Dragan), NY, Edwin Mellen Press, 1996; Khora, Teme si dificultati ale relatiei dintre arhitectura si filozofie, Bucuresti, Editura Paideia, 1999; Arhitectura care nu exista – Imaginar, Virtual Utopie (editor si coautor), Bucuresti, Editura Paideia, 1999; Power, Play and National Identity, Bucuresti, Editura Fundatiei Culturale Romane, 1999; Spatiul sacru, Cluj, Editura Dacia, 2001; Pentru o noua estetica a reconstructiei, Bucuresti, Editura Paideia, Colectia „Spatii Imaginare“, 2002.
A fost primul clasat la concursul pentru Catedrala Patriarhala din Bucuresti, cu un colectiv de arhitecti si studenti de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu“ Bucuresti.
Regula „cruda“ a arhitecturii religioase in general si a celei crestine in particular este aceea ca, de indata ce mijloacele o permit sau de indata ce catastrofele naturale o provoaca, o varianta mai durabila, mai decorata sau mai ampla a bisericii anterioare o inlocuieste pe aceasta. Totul se petrece insa pe acelasi sit, sacralizat deja (inclusiv multumita prezentelor anterioare). Nu ipostaza curenta a cutarei biserici conteaza, ci stabilitatea locului – sacru – in ca