Un euro mai tare, agent electoral
Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) considera ca principalul beneficiar al cresterii valorii euro in raport cu leul este bugetul statului. ?Prin accizele percepute, raportate in euro, si prin profiturile furnizorilor de utilitati se vor acumula surse suplimentare de venituri la buget. Din acestea, guvernul va putea plusa in anul electoral 2004 bani la diverse capitole de cheltuieli aducatoare de voturi?, a spus Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR. In plus, balanta comerciala a Romaniei va fi puternic afectata. ?Prin defavorizarea exporturilor pe dolari si incurajarea, in schimb, a importurilor pe aceasta valuta, deficitul comertului exterior s-ar accentua si mai mult fata de acest an, cind risca sa atinga un nivel record, de circa o treime din volumul exporturilor?, a precizat Ionescu. (V.M.)
Carburantii s-ar putea scumpi cu pina la 1.300 de lei/litru
Specialistii de pe piata petroliera confirma o viitoare majorare a pretului la carburanti, din cauza cresterii accizei care se calculeaza in euro/tona. Intr-un scenariu care are la baza un nivel de schimb leu/euro de 41.000 de lei, acestia estimeaza ca pretul la pompa al benzinei ar putea creste cu circa 1.300 de lei/l, in timp ce pretul motorinei euro ar creste cu aproximativ 500 de lei/l.
Aceasta deoarece, de la inceputul lunii octombrie, cind teoretic a avut loc ultima scumpire a carburantilor, leul a pierdut aproximativ 2.000 de unitati in raport cu euro. Potrivit reglementarilor in vigoare, recalcularea accizelor este programata trimestrial, astfel incit urmatoarea crestere a preturilor la carburanti ar trebui sa aiba loc pe 1 ianuarie. Daca euro isi va pastra trendul crescator, nu este insa exclus ca scumpirea sa fie operata mai devreme, producatorii si comerciantii avind interesul sa-si diminueze