Cum se descifreaza eticheta de pe o sticla de vin? Ce inseamna toate acele VS-uri, DOC-uri, CT-uri? In fapt, prescurtarile respective arata modul in care sunt clasificate vinurile autohtone Cum se descifreaza eticheta de pe o sticla de vin? Ce inseamna toate acele VS-uri, DOC-uri, CT-uri? In fapt, prescurtarile respective arata modul in care sunt clasificate vinurile autohtone respective. Dorin Popa si Cornel Dusa, autorii Cartii vinurilor, arata ca diversitatea calitativa a licorilor de struguri imbuteliate si diversitatea soiurilor a facut ca fiecare tara sa adopte sisteme proprii de clasificare. La noi, criteriile sunt continutul de alcool, insusirile de calitate determinate de compozitia fizico-chimica si de tehnologia de obtinere. Fie albe, roze sau rosii, vinurile sunt de masa (de consum curent), de calitate si speciale.Vinurile de masa sunt usoare, fara a avea pretentii de identitate de soi sau podgorie. Taria alcoolica minima este de 8,5 la suta volume. Vinurile de calitate se obtin din soiuri superioare de struguri, cultivate in areale viticole delimitate. In functie de nivelul lor calitativ, vinurile pot fi de calitate cu indicatie geografica - vinuri de calitate superioara, VS - si cu denumire de origine controlata - DOC. Vinurile speciale sunt obtinute din musturi sau vinuri, prin aplicarea unor tratamente specifice, in aceasta categorie intrand vinurile spumante, spumoase, perlate si petiante, aromatizate, licoroase. Revenind la vinurile de calitate, acestea pot fi de calitate superioara, VS; au taria alcoolica de minim 9,5 la suta volume, cu mentiunea zonei geografice de producere, denumirea soiului sau a sortimentului. Exportul acestor vinuri se face sub denumiri generice similare, tip "Landwein", "Vin du Pays", "Country Wine" etc. Vinurile de calitate superioara cu denumire de origine controlata (DOC) au personalitatea locului de producere, soiului s