Cunoscatorii stiu ca diferitele soiuri de vinuri se potrivesc cu anumite feluri de mancare. Vinurile albe seci si roze usoare, seci, se servesc cu mancaruri pe baza de peste, raci, scoici si fructe de Cunoscatorii stiu ca diferitele soiuri de vinuri se potrivesc cu anumite feluri de mancare. Vinurile albe seci si roze usoare, seci, se servesc cu mancaruri pe baza de peste, raci, scoici si fructe de mare. Ele "merg" si cu aperitive, mezeluri, carne de pasare (gratar), branzeturi proaspete moi (dulci). Pateurile, ficatul gras, deserturile se insotesc cu vinuri albe si roze demiseci si demidulci. Vinurile rosii seci, usoare, se potrivesc cu mancaruri pe baza de carne de pasare, carne de vita, miel, porc si cu branzeturi usoare. Vinurile rosii seci, intens colorate, corpolente, se servesc cu mancaruri din carne de porc, batal, vanat, branzeturi fermentate. La desert, se prefera, bineinteles, numai vinuri dulci, care merg bine si cu fructe. Ocaziile festive sunt rezervate, bineinteles, vinurilor spumante. Cele la care continutul de zahar e foarte mic sunt servite la inceputul mesei, odata cu aperitivele, dar se pot consuma si pe tot parcursul mesei, ca unica bautura. Este bine sa se serveasca ori tipul brut, ori tipul sec; daca exista amandoua tipurile la aceeasi masa, se serveste intai vinul brut, cu continut mai mic de zahar, si apoi cel sec. Spumantele demisec albe si roze cu zahar pana la 30 g/l se destupa spre sfarsitul mesei, iar cele tip demidulce si dulce acompaniaza desertul. Daca la aceeasi masa se servesc spumante albe si roze cu acelasi continut de zahar, se bea mai intai cel alb, apoi roze-ul, acesta din urma fiind mai "plin".