Este posibil ca, sub presiunea unor continue atentate si atacuri, intr-un viitor apropiat, coalitia sa se destrame si sa paraseasca Irakul?
Cred ca suntem condamnati sa ramanem acolo impreuna. Dupa opinia mea, partenerii Statelor Unite trebuie sa vina in sprijinul situatiei din Irak, care acum este destabilizata. Cu siguranta, destabilizarea nu este in interesul tarilor europene, dimpotriva, este un pericol pentru regiune si chiar pentru Europa. Cred ca va exista o schimbare importanta in Statele Unite, poate nu chiar imediat, ci intr-un viitor apropiat, si anume se va da rolul principal Natiunilor Unite si de asemenea se va invita NATO sa joace rolul principal intre fortele momentului. SUA trebuie sa se obisnuiasca cu o exercitare abila a influentei asupra Irakului si, de asemenea, sa faca un efort sa-i integreze si sa-i coordoneze pe vecinii Irakului, dat fiindca Iranul, Siria si Turcia au interese in Irak. Este necesar ca aceste state sa fie incluse in acest efort, nu cu fortele militare, ci cu sustinerea politica.
Dar Siria si Iranul nu sunt tari cu care se dialogheaza foarte usor. A existat chiar un plan american (sau poate doar un scenariu) despre eventualitatea unui razboi cu Siria sau Iranul. S-a spus ca in Siria s-ar putea gasi armele de distrugere in masa din Irak. Este depasit acest scenariu?
Cred ca niciodata nu a fost un scenariu realist sau ca acum el este din ce in ce mai putin realist. Sa luam exemplul Iranului, care si-a demonstrat vointa de a coopera cu o agentie internationala de energie atomica. Ea isi va incepe activitatea in acest sector si are un mare interes in stabilitatea regiunii.
Acestea se vor petrece sub acelasi regim politic ca si acum?
Regimul se dezvolta. Exista in Iran o patura sociala care este interesata de democratie si care o sprijina. Cred ca Iranul va fi un partener important in stabilizarea