O degustare de vin de calitate, nu departe de Bucuresti si in peisaj montan, se poate face la cramele Urlateanu si in pivnitele Rhein-Azuga. Crama Urlateanu e langa Urlati, la 18 km de Ploiesti si la O degustare de vin de calitate, nu departe de Bucuresti si in peisaj montan, se poate face la cramele Urlateanu si in pivnitele Rhein-Azuga. Crama Urlateanu e langa Urlati, la 18 km de Ploiesti si la 85 km departare de Capitala, pe drumul spre Buzau. Orasul e asezat pe dealurile de deasupra vaii Cricovului Sarat. Dimitrie Frunzescu, autorul Dictionarului topografic si statistic al Romaniei, sustinea ca, in vechime, localitatea se numea Stenota si era o cetate din care "astazi se afla doar ramasite". Alte surse spun ca denumirea locurilor vine de la faptul ca locuitorii coborau de la deal pentru a se aduna la Urlatoare, adica la targ. Biserica Galbena, conacul si crama Urlateanu sunt marturii ale unor vremuri apuse, cand targul Urlatiului se aduna pe langa domeniile boierilor si logofetilor Urlateanu, dregatori la curtea Tarii Romanesti. Cu cativa ani in urma, societatea Cramele Prahova a restaurat conacul si crama datand din 1922, pentru degustari de vinuri cu marca unica a podgoriei de Dealu Mare. Contra cost, se organizeaza tururi cu explicatiile de rigoare si, evident, degustari. Care se fac direct printre baricurile din subteranul cu trei niveluri - adica printre butoaiele din stejar, de 300 de litri, in care se matureaza vinurile rosii. Amatorii de gustari sau de meniuri intrematoare se pot delecta cu sarmalute si alte bucate traditionale in sufrageria cu semineu si decor rustic. Pentru doritori, se serveste si meniu "barbecue", in aer liber. O vizita, cu degustare si explicatiile de rigoare, costa 6 Euro, o gustare - 5 Euro, un meniu traditional - 10 Euro, un barbecue - 11 Euro. La capitolul cazare se sta mai prost. Exista, ce-i drept, o lavita, "pentru cine intre