Banul public... si demnitatea de cetatean. De mai bine de doisprezece ani cautam solutii pentru iesirea din haosul in care tot ratacim, incercam sa devenim un Stat de drept, democrat, in rand cu celelalte state europene. Alternanta Puterii, de care politicienii romani se-arata a fi mandri foc, nu a...
Banul public... si demnitatea de cetatean
De mai bine de doisprezece ani cautam solutii pentru iesirea din haosul in care tot ratacim, incercam sa devenim un Stat de drept, democrat, in rand cu celelalte state europene. Alternanta Puterii, de care politicienii romani se-arata a fi mandri foc, nu a adus nici o schimbare, in nici unul din domeniile de activitate ale societatii romanesti. In toate legislaturile din tot acest timp a ramas mereu vie (mostenire a mentalitatii comuniste de pana mai ieri) ideea ca Statul, si nu cetateanul, este suveran, ca Statul este cel care "ne da": ne da locuri de munca, ne da case, ne da salarii etc. etc.
In aceasta idee ne complacem de mai bine de doisprezece ani, aceasta idee ne taie orice elan, orice initiativa, ne rapeste demnitatea de cetatean.
Fundamentala conditie pentru indreptarea situatiei actuale ar fi, fara-ndoiala, convingerea cetateanului ca Revolutia (in care au murit mii de tineri) i-a adus, poate, un singur mare beneficiu: acela de a controla Statul, de a cere socoteala pentru felul in care acesta ii foloseste banul, adunat din truda lui, a bietului cetatean. Trebuie sa dispara definitiv din mintile noastre ideea, aparuta aberant in perioada comunista, ca Statul ar "da" ceva, ca guvernantii, indiferent de culoarea lor politica, ar fi in masura sa ne ofere din buzunarele lor vreo suma, fie ea cat de mica. Cei alesi de noi sunt, ar trebui sa fie, doar niste simpli administratori ai averii noastre nationale. Belsugul este numai o consecinta a unei bune administrari a "banului public".
Tr